Turussa toimivat HR-agentit Mia Laine ja Salli Myllymaa hyödyntävät taustansa taitoluistelussa auttaessaan urheilijoita siirtymään menestyksekkäästi urheilumaailmasta työelämään. He kontaktoivat ja haastattelevat työtä etsiviä urheilijoita tavoitteenaan löytää jokaiselle heidän tilanteeseensa sopivia tehtäviä.
Laine on työskennellyt Eezyllä jo viisi vuotta. Hän päätyi nykyiseen työhönsä harjoittelun kautta, joka sisältyi hänen tradenomiopintoihinsa. Myös Myllymaa löysi työhönsä opettajaopintojensa harjoittelujakson kautta lähes kaksi vuotta sitten. Kahteen vuoteen on sisältynyt lukuisia erilaisia vastuualueita ensin valtakunnallisella puolella ja nyt paikallisesti Turussa.
– Mun piti mennä koulumaailmaaan, mutta tulin harkkaan tänne ja sitten tämä veikin mukanaan, opettajaksi opiskellut Myllymaa nauraa.
Sekä Laine että Myllymaa viettivät nuoruutensa taitoluistelun parissa. Kilpaurheilijan arki tuli heille tutuksi ja tarjosi heille paljon oppeja ja sosiaalisia verkostoja. He kertovat pystyvänsä auttamaan työtä hakevia urheilijoita paremmin omien urheilutaustojensa ansiosta.
– Tässä työssä pystyy paljon helpommin hahmottamaan, mitä urheilu vaatii, kun oman kokemuksen lisäksi tietää, minkälaisia urapolkuja urheilevilla läheisillä ja ystävillä on ollut, Laine kertoo.
Myllymaan oma luistelu-ura päättyi loukkaantumiseen. Luistelu jäi kuitenkin hänen elämäänsä valmentamisen muodossa. Myös Laine jatkoi uransa päätyttyä valmentajana. Siirtymää aktiiviuralta työelämään helpottaa itselle merkityksellisen asian löytäminen. Joskus se vaatii useamman alan kokeilemista.
– Kun löytää itselle merkityksellisen asian uran jälkeen, ei ole niin paha päästää irti, jos ja kun ura jossain kohtaa loppuu. Meillä Unitedin ja Eezyn kautta on paljon mahdollisuuksia tutustua eri aloihin, jotta löytää se oma juttu, Myllymaa hymyilee.
Viime kesänä Laineen ja Myllymaan työnkuva laajeni Eezy Unitedilla. Vaikka työ on pitkälti samankaltaista, eroaa urheilijoiden haastatteleminen ja kontaktointi muista hakijoista. Urheilijat suhtautuvat hyvin avoimesti erilaisiin keikkatöihin ja ottavat niitä rohkeasti vastaan. Etsityn työn tärkein kriteeri on sen sopivuus urheiluarkeen.
– Urheilijat eivät aina tiedä, mitä tehtävää he haluavat hakea. Meidän tehtävänä on löytää heille heidän aikatauluihinsa sopiva työ, Myllymaa sanoo.
Iso osa Laineen ja Myllymaan työtä on olla aidosti läsnä haastattelutilanteissa ja välittää urheilijalle tunne siitä, että Unitedilla ymmärretään tämän tilanne ja uran vaatimukset. Laine kokee, että hän pääsee haastattelutilanteissa käyttämään vahvuuttaan luodessaan virallisesta tilanteesta hakijalle miellyttävän.
– Urheilumaailmassa toimineina pystymme puhumaan urheilijoiden kanssa samaa kieltä, mikä luo tilanteeseen mukavaa ilmapiiriä, Laine kertoo.
– Haastattelutilanteessa haluamme näyttää hakijalle, että me ymmärretään, millaista se urheilijan arki on ja pystymme auttamaan, jatkaa Myllymaa.
Vaikka urheilijoilla saattaa olla epävarmoja ajatuksia työllistymisestä, he ovat haluttua työvoimaa. Myllymaan mukaan yritykset tietävät, että urheilijoilla on hyvä fyysinen kunto, he jaksavat tehdä työtä ja ovat reippaita ja tottuneita toimimaan ihmisten kanssa. Urheilijoita pidetään asiakasyrityksissä työhönsä sitoutuneina tekijöinä. Heistä näkee, että he arvostavat mahdollisuuttaan tehdä työtä ja haluavat onnistua siinä hyvin. Myllymaa kertoo, että asiakkaat saattavat erikseen kysyä, löytyisikö työhön ketään urheilijaa.
– Urheilijat ovat tosi suosittuja työntekijöitä. Kun ehdottaa urheilijaa johonkin työhön, aika moni kiinnostuu heti. Olemme saaneet heistä paljon kehuja monilta asiakasyrityksiltä, hän sanoo.
Laine huomauttaa, että urheilumaailman periaatteet, kuten sitoutuminen ja päämäärätietoisuus, siirtyvät luontevasti myös työelämään. Urheilijat ovat arvokkaita voimavaroja työyhteisöissä, ja urheilu itsessään valmistaa yksilöitä menestymään missä tahansa haasteessa.
– Se, että on tehnyt tavoitteiden eteen töitä, heijastuu selvästi myös työelämään, Laine painottaa.
Comments