Paineensietokyky, sosiaaliset taidot, palautteen vastaanottokyky, tavoitteiden asettaminen ja niihin pyrkiminen, vastuunkanto, johtajuus. Ominaisuuksia, joita tarvitaan työelämässä. Ominaisuuksia, joista on valtavasti hyötyä ylipäätänsä elämässä.
Olen kasvanut pienestä asti urheilun parissa ja saanut nauttia siitä innostumisvaiheessa sekä huipputasolla. Nyt 16 vuotta kestäneen urheilu-urani jälkeen olen pohtinut paljon saamiani kokemuksia ja oppeja tuolta ajalta.
Jos pärjää pukukopissa, pärjää työelämässä
Minulle pukukoppi käsitteenä ei merkitse vain huonetta naulakoineen, jossa vaihdetaan varusteita ja käydään suihkussa. Pukukoppiin käsitteenä sisältyy joukkueen arvomaailma, miten kohdataan toiset ihmiset, miten toimitaan yhdessä eri tilanteissa sekä toki hien haju. Pukukoppiin liittyvät asiat pätevät niin yksilö- kuin joukkuelajeihin. Välillä läpänheitto voi olla rajuakin ja ulkopuolisen korvin kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta. Tätä varten pukukopissa pitää vallita luottamus toisiaan kohtaan. Pitää ymmärtää mitä voit suustasi laukoa ja kenelle. Tarvitaan sosiaalisia taitoja ja sen oppimiseen pukukoppi tarjoaa mahtavat puitteet. Mikäli tulee konflikteja, ne käsitellään ja mennään yhdessä eteenpäin. Olen itsekin joutunut käsittelemään vaikeitakin tilanteita niin valmentajien kuin pelaajien kanssa. Parhaimmillaan nämä kokemukset lopulta yhdistävät ja vahvistavat luottamusta ryhmän sisällä. Työelämässä pukukoppielämä näkyy urheilutaustaisten hyvinä sosiaalisina taitoina.
Kohti mestaruuskannua – yhdessä
Tavoitteellisessa urheilussa määritellään yksilölle ja tiimille aina tavoitteet. Joka kausi uudestaan ja lisäksi saattaa olla pienempiä tavoitteita. Tyylit ja tavat vaihtelevat. Urheilija pääsee osallistumaan tavoitteiden asettamiseen osana joukkuetta. On tavoitteena sitten uusi oma ennätys tai joukkueen kanssa mestaruuskannu, yksilö sitoutuu tavoittelemaan sitä ja tekemään hommia sen eteen. Yksilönä ja yhdessä. Yksilön tulee ottaa vastuuta omasta tekemistään. Riippuen valmennustyylistä joskus enemmän ja joskus vähemmän. Samoja asioita kohtaa jollain tapaa työelämässä. Osana joukkuetta yksilön on mahdollista oppia myös johtajuutta. Omasta elämästäni esimerkkinä salibandyjoukkueen kapteenistossa toimiminen oli kunnia-asia itselleni ja jälkikäteen pohdittuna valtava oppi tulevia vastuullisia työtehtäviä silmällä pitäen.
Kestääkö kasetti
Urheilussa puhutaan aina henkisestä kantista. Kenellä ”kestää kasetti” tiukassa paikassa ja kenellä ei. Urheilija joutuu tekemään päätöksiä ja suorituksia painetilanteessa jatkuvasti. Itse välillä rakastin sitä ja toisinaan se myös ahdisti todella paljon. Ihminen luo paineen itse oman päänsä sisällä, mutta ei ole helppoa tehdä nopeita päätöksiä samalla kun vastustajan fanit laukovat suuntaasi mitä sattuu ja vastustaja yrittää horjuttaa verbaalisesti. Työelämässäkin on painetta, mutta monissa tehtävissä on onneksi mahdollisuus miettiä ennen ratkaisua eikä joku ole koko aikaa hiostamassa niskaan.
Haluan onnistua työssäni ja koen siitä painetta. Se on kuitenkin erilaista kuin 13 vuotta sitten Tapiolan Urheiluhallissa, kun menin laukomaan viime sekunneilla pudotuspeleissä rangaistuslaukausta. Mokasin ja kausi päättyi siihen. Ketä syytin? Tietenkin itseäni ja pitkään. Lopulta tuokin kokemus, kuten moni muukin, kääntyi voimavaraksi urheiluun ja muuhun elämään. Myöhemmin uralla ja työelämässä tuli tilanteita, kun tiukassa paikassa ”kasetti kesti”.
Nykyään käytän saamiani oppeja valmentaessani 16–19-vuotiaita salibandypelureita sekä tehdessäni asiakastyötä henkilöstöalalla. Oppiminen jatkuu edelleen ja uskon pystyväni kirjoittamaan tulevaisuudessa uudenlaisia oppikokemuksia valmentajan näkökulmasta.
Jussi Piha, maailmanmestari ja viisinkertainen Suomen mestari salibandyssä, Eezy Unitedin asiakkuuspäällikkö ja ikuinen oppija.
Blogiteksti on osa Osaaminen näkyviin -teemaviikkoa. Osaaminen näkyviin -viikko on Jotpan eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen organisoima teemaviikko, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä huomaamaan olemassa olevaa osaamistaan ja auttaa tekemään omaa osaamista näkyväksi.
Commenti