Unitedin Instagramin puolella entiset urheilijat pääsivät kevään ja kesän aikana muistelemaan omia työkokemuksiaan ja reflektoimaan opittujen taitojensa kirjoa niin työelämän- kuin urheilunkin kautta. Tässä yhteenvedossa osa heistä:
Yksilölajeista näkemystä työelämään
Kolminkertainen purjehduksen maailmanmestari Sari Multala toimii nykyään tiede- ja kulttuuriministerinä. Purjehtijana kesät koostuvat pitkälti harjoittelusta ja kilpailemisesta ympäri maailman, joten varsinaisille kesätöille Multalalla ei paljoa ole ollut aikaa. Nuorempana purjehtijana hän kertoo kuitenkin valmentaneensa nuorempia purjehtijoita, jossa oppi aivan uudenlaisen puolen lajistaan sillä neuvoessaan toista urheilijaa itsekin täytyy ymmärtää miten asioita tekee.
Euroopan mestarina tunnettu nyrkkeilijä Edis Tatli
kertoo oppineensa urheilun kautta taistelemista, kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä,
joista on huomannut olleen hyötyä työssä kuin työssä. Tatlin ensimmäinen kesäduuni pohjastuu NHK-keskukseen, jossa kovakuntoinen nyrkkeilijä pääsi auttamaan hyllyttäen ja paketoiden tavaraa. Nykyään hän toimii Leppävaarassa nyrkkeilyvalmentajana, jossa pääsee jakamaan pitkän urheilu-uransa aikana oppimiaan oppeja eteenpäin.
Osana joukkuetta – työpaikalla ja kentällä
Susijengin päävalmentaja Lasse Tuovi korostaa niin ikään yhdessä tekemisen tärkeyttä: ”Yhdessä on helpompi tehdä töitä ja onnistua kuin yksin!” kysyttäessä taidoista, joita hän on uransa aikana oppinut. Nykyisessä työssään valmentajana hän korostaa myös samaa arvomaailmaa, jossa joukkue toimii yhdessä ja jokainen on tärkeä roolissaan. Tuovin mieleenpainuvin kesäduunimuisto tehtiin myös porukalla, kun hän joukkuelaistensa kanssa pystytti viikon ajan uusia tienviittoja Lappeenrannassa.
Heidi Pihlaja on entinen maajoukkuejalkapalloilija ja nykyinen jalkapallovaikuttaja
Palloliitossa. Hän vastaa jalkapallon kasvusta tyttöjen ja naisten lajina, ja näkee työnsä olevan suorassa linkissä naisten asemaan koko yhteiskunnassa. Pihlajan mukaan joukkue- ja tiimipelaaminen on eräs taito, jonka urheilun parista on voinut integroida työelämään, aivan kuten tuloksellisuus ja arvopohjakin. Hän kertoo ensimmäisessä kesätyössään olleen katujen kunnossapitoyksikön tehtävissä, jossa oppi sinnikkyyttä pyöräillessään pitkin Itä-Tamperetta ja merkkaillen liikennemerkkejä ensin fyysiseen karttaan ja sitten tietokoneohjelmaan.
Padelin parissa nykyään työskentelevä Sebastian Sorsa on tuttu jalkapallokentiltä. Urheilusta tärkeimpänä taitona hän nostaa esiin paineensietokyvyn, joka on tavoitteellisen ja hektisen ympäristön keskellä korvaamaton hankinta. Tätä taitoa hän on päässyt harjoittaan myös kesätöissään muun muassa tätinsä tilitoimistossa, enonsa verhoomossa sekä Hesburgerissa.
Yleisurheilusta oppia työelämään ja päinvastoin
Tuuli Merikoski on kuulunut Suomen kärkikastiin keskipitkien matkojen parissa ja edustanutkin MM-kilpailuissa maatamme. Nykyään hän toimii kaksoisura-asiantuntijana Urheassa ja Perho Liiketalousopistossa ja pääsee auttamaan nykyisiä urheilijoita yhdistämään heidän kaksoisuraansa. Hän itse pitää omaa kokemustaan valtavan suurena apuna omassa työssään; ennen vaihtovuottaan Yhdysvalloissa Merikoski oli löytänyt töitä Tampereen Haiharan kesäkahvilasta, jossa sai myös jatkaa aktiiviurheilijana ollessaan. Hän ylistää vanhaa työpaikkaansa, jossa urheilijan tilannetta arvostettiin ja ymmärrettiin. Merikoski kertoo urheilussa oppineensa oppimaan – ilo omaa osaamista ja kehittymistä kohtaan motivoi ja urheilun myötä sitä oppii arvostamaan.
Pituushypystä tunnettu Tommi Evilä taas toimi ensimmäisessä työpaikassaan talon-
miehenä, jossa sattui ja tapahtui (lue siitä lisää postauksesta). Innokas ja helposti lähestyttävä urheilijanuorukainen kertoo oppineensa nuoruuden työstään sen, että aina kannattaa kysyä jollei itsellä ole osaamista tai tietoa riittävästi. Toisaalta urheilu on opettanut takaiskujen sietämistä, josta on ollut hyötyä urheilun jälkeisellä uralla. Nykyään Evilä toimii Urheiluliiton valmennuspäällikkönä, johon kertoo urheilu-uransa aikana saaneen erinomaista kokemusta ja näkemystä kehittää toimintaa.
Lisäksi Eezy Oyj:n johtoryhmään kuuluva, digijohtajana toimiva, Päivi Salo käytti nuoruudessaan tunteja urheiluun juostessaan kilpaa. Nuorena hän toimi kesäsin mm. yleisurheilukoulun vetäjänä. Hän kertoo omaksuneensa urheilun myötä timanttisen työmoraalin ja kärsivällisyyttä, joita tarvitaan sekä urheilussa että työelämässä.
Tästä löydät muiden tarinat:
Teksti: Sara Killinen
コメント