top of page

Sami Asikainen - Torimyyjästä toimitusjohtajaksi


Eezyn toimitusjohtaja, Sami Asikainen, on ollut kova tekemään töitä jo nuoresta pojasta lähtien. Sami meni ensimmäisen kerran kesätöihin ollessaan 15-vuotias, jolloin hän työskenteli Vantaan kaupungin organisoiman kesäleikkikoulun vetäjänä.

– Työnkuvaani kuului muun muassa pitää lapsille melontakoulua. Työ oli siis pääosin pelaamista sekä leikkimistä lasten kanssa, joten ei se oikeastaan edes tuntunut työltä. Minulle jäi kokemuksesta todella myönteiset fiilikset.


Vaikka tuohon aikaan vaakakupissa taisi painaa enemmän palkka kuin itse työkokemus, on senkin tärkeys kasvanut vuosien varrella.

– Työkokemuksen merkityksen on ehkä tajunnut vasta myöhemmässä vaiheessa. Silloin taisi vain olla niin makeeta, kun sai rahaa omaan käyttöön.

Sami ei enää muista tarkasti, mitä osti ihan ensimmäisellä palkallaan, mutta hänellä on asiasta hyvin vahva veikkaus.

– Oma arvaukseni on, että painelin Stockmannille hakemaan Levi´s 501-farkut, Sami nauraa.

Arvokas oppi erilaisista työyhteisöistä


Myöhemmin Asikainen oppi palkan lisäksi arvostamaan myös sitä, kuinka erilaisissa työyhteisöissä hän on saanut olla mukana.

– Olen ollut muun muassa siivoamassa, rakennusapumiehenä, öljytehtaalla purkittajana, autolähettinä sekä torikauppiaana myymässä vihanneksia, hän listaa hymyillen.

Sami on ollut töissä myös päiväkodeissa, joissa hän työskenteli vaikeasti kehitysvammaisten lasten avustajana. Kokemus oli kaiken kaikkiaan hyvin opettavainen sekä koskettava.

– Se oli todella arvokasta työtä. Nuorelle pojalle oli tärkeää huomata, miten kommunikoida lasten kanssa, jotka eivät pysty ilmaisemaan itseään puhumalla.

Mäntyniemen kutsumaton vieras


Samin kesätyöuralle on mahtunut myös kommelluksia. Yksi ikimuistoinen möhläys sattui hänen ollessaan apumiehenä Mäntyniemessä.

– Olimme pystyttämässä alueelle videovalvontatorneja ja sain yhtäkkiä päähäni käydä vilkaisemassa, miltä pressan uudessa kodissa näyttää. Talossa oli silloin rakennusmiehiä töissä ja sain heiltä aika paljon satikutia. Mutta hyvältähän siellä näytti! Sami nauraa.

Tärkein oppi, joka Samille jäi käteen nuoruuden kesätyöpaikoista, oli kuitenkin hyvä fiilis lähteä töihin. Se sama tunne jatkuu edelleen.

– Sen lisäksi olen oppinut työkavereiltani todella paljon. Olen muun muassa nähnyt lempeitä ja ymmärtäväisiä esihenkilöitä, joilla on kyky saada työntekijälle luottavainen sekä turvallinen olo.


Kaiken kaikkiaan Sami suositteleekin työelämän aloittamista jo nuorena, sillä se on hyvä tapa itsenäistyä. Lisäksi töistä ansaittu raha antaa valtaa päättää omista asioistaan.

– Siinä myös oppii itsestään uutta. Kokeilemalla erilaisia kesätöitä huomaa aika nopeasti, mitä haluaa isona tehdä ja mitä ei. Sillä voi siis olla suuri vaikutus elämään, kun miettii esimerkiksi tulevaisuuden opiskeluja. Työn kautta onnistumiset ovat siis nuorelle todella tärkeitä kokemuksia!
87 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page