Olet hakemassa töitä urheilu-uran jälkeiselle ajalle, mutta kokemusta työelämästä ei sinulta juurikaan löydy eikä parhaiden puoliesi myyminen tunnu luontaiselta. Me Unitedilla autamme sinua löytämään sinulle sopivan työpaikan, ja kokosimme tälle sivulle listan taidoista ja ominaisuuksista, jotka sinä urheilijana olet hyvin todennäköisesti omaksunut, ja joita voit käyttää hyväksesi myös urheilu-uran jälkeisellä työuralla sekä työnhaussa.
Uteliaisuus
Urheilijana olet jatkuvasti kiinnostunut löytämään parhaan mahdollisen keinon itsesi ja oman urheilusuorituksesi parantamiseen. Uteliaisuus ei katoa mihinkään, vaikka työelämässä ei omasta lajisi yksityiskohdista puhutakaan. Mielenkiinnonkohteet voivat vaihtua, mutta opitut luonteenpiirteet pysyvät. Edelleen olet se sama urheilija, joka yritää löytää tehokkaimman ratkaisun asiaan kuin asiaan.
Growth Mindset
Englanniksi suosittu käsite “growth mindset” eli kasvun ajattelutapa tarkoittaa positiivista suhtautumista haasteisiin. Ihmiset kohtaavat väistämättäkin haasteita elämässään, mutta se, miten niistä päästään yli ja opitaan, on usein taito, jonka urheilijat jossain vaiheessa oppivat. Urheilijan arjessa olet kohdannut sekä hyviä että huonoja harjoituksia, joista jokaisesta olet pyrkinyt löytämään jotain kehitettävää. Tämä sama ajattelutapa, jota työnantajat todella arvostavat, siirtyy myös työelämän haasteisiin.
Työnteosta nauttiminen
Töiden paiskiminen voi toisinaan olla raskasta. Koska urheilijan arkesi koostuu pitkälti harjoituksista, joissa urheilijan kroppa ja mieli venytetään jatkuvasti epämukavuusalueelle, sietokykysi kasvaa väistämättäkin ja opit löytämään nautintoa vaikeistakin hetkistä. Työelämässä tämä näyttäytyy sinnikkyytenä ja joissain tilanteissa tämä saattaa todella tehdä suuren eron toiseen työntekijään. Eräänkin sanonnan mukaan pisimmälle kävelee aina se, joka rakastaa kävelemistä, ei se joka rakastaa määränpäätä.
Sopeutumiskyky
Urheilijan arjessa kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan: Ehkäpä hiihtolatu on
epäkunnossa tai takareisi venähtää harjoituksessa. Näissä hetkissä urheilijan on sopeuduttava käsissä olevaan tilanteeseen ja löydettävä ratkaisu, joka kuitenkin edelleen vie urheilijaa kohti tavoitetta. Suunnitelmasta poikkeaminen tuottaa luontaisesti epävarmuutta, mutta omaan tekemiseen luottaminen auttaa sinua sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tällaisten tilanteiden hallinta kasvattaa sopeutumiskykyä ja näyttää työnantajalle, että tämä hakijahan ei jää toimettomaksi vaikka suunnitelmat muuttuisivat.
Ajankäyttö
Urheilijana olet oppinut priorisoimaan työnteon omien huvitteluhetkiesi edelle, ja se onnistuu samalla tavalla myös työelämässä. Työnantaja arvostaa työntekijän taitoa olla ajoissa paikalla ja käyttää kaikki aika hyödyksi tapaamisissa. Urheilijana olet tottunut kiireiseen arkeen, etkä hätkähdä ajankäytöllisistä haasteista.
Tiimityö
Työelämässä tärkeä taito on erilaisten persoonien kanssa toimeentulo ja projektien saavuttaminen maaliin tiiminä. Urheilijan arjessasi olet hyvin todennäköisesti osana tiimiä, on se sitten joukkueesi, jonka kanssa pelaat kentällä, tai sitten oma henkilökohtainen tiimisi. Kummassakin tapauksessa olet todennäköisesti oppinut tärkeitä tiimityöskentelyn taitoja, joita työnantaja arvostaa. Lisäksi olet kilpaillut tai harjoitellut kansainvälisissä harjoituskeskuksissa, joiden myötä olet sekä luonut kansainvälisiä suhteita että oppinut uusista kulttuureista. Erilaisten kulttuurien edustajien kanssa työskentely toimii näin ollen sinulta helposti, sillä tiedät perusasioita toisista kulttuureista ja olet näin avarakatseisempi.
Muun muassa näitä kohtia voit käyttää esimerkiksi työhaastattelussa. Muista, että urheilijan itsevarmuudella voit pärjätä haastattelussa kuin haastattelussa.
Teksti: Sara Killinen
Comments